بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته"

"بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang, yang menciptakan langit dan juga bumi, tuhan yang melimpahkan segala nikmat dan kurnia, serta yang memberikan rezki, memberikan keredhaan dan yang menjadikan segala rupa makhluk.

Pages

Saturday, May 21, 2011

kelahiran seorang khalifah (part 5)- final part


“Wahai Fatimah, adakah kamu setuju dengan kata-kata suami kamu itu?” Tanya Abdul Uzza pula.

“Muhammad lelaki yang baik. Dia digelar al-Amin . alangkah bertuahnya siapa yang menjadi isterinya,” jawab Fatimah.

“tetapi dia lelaki miskin. Menumpang hidup dirumah kamu. Layakkah dia menikahi anak kamu?” Tanya Abdul Uzza lagi yang sememangnya kurang senang dengan Muhammad kerana sering mendapat pujian orang ramai.

“Muhammad itu anak Abdullah, saudara kandung kita. Dia menjadi cucu kesayangan ayah kita Abdul Mutalib. Saya mengenggap dia seperti anak sendiri. Kerana itu jangan kamu menghina dia,” bela Abu Talib pula.

Abdul Uzza memang terkenal sebagai orang yang kaya tetapi sombong dank eras hati. Sikapnya berbeza dengan Abu Talib walaupun mereka adik beradik.

“Aku pun saying kepada Muhammad. Buktinya, semasa dia dilahirkan dahulu aku bebaskan seorang hamba perempuan aku supaya dia dapat menyusukan Muhammad. Aku juga turut memanggilnya al-Amin kerana dia tidak pernah bercakap bohong. Cuma satu sahaja yang aku kurang senang kerana dia tidak mahu menyembah tuhan-tuhan kita,” kata Abdul Uzza pula sambil mengatakan sekiranya Muhammad turut menyembah berhala, kaum Quraisy tentu lebih menyayanginya.

Muhammad Cuma berdiam diri sahaja. Dia tidak mahu majlis makan itu menjadi kecoh. Tidak lama kemudian dia beredar dari situ.

Selepas beberapa bulan berlalu, pada suatu pagi Fatimah merasakan kandungannya sudah sampai masanya bagi bersalin. Dia memaklumkan perkara itu kepada suaminya. Abu Talib segera menjemput bidan bagi menyambut kelahiran anaknya. Menjelang tengah hari, Fatimah selamat melahirkan.

“Wahai Abu Talib, bergembiralah kerana tuan mendapat anak lelaki yang comel dan sihat,” beritahu mak bidan.

Abu Talib segera masuk kedalam bilik bagi melihat Fatimah dan bayi yang baru dilahirkannya. Sambil tersenyum Fatimah berkata, “Syukur kepada tuhan kerana memberikan kita anak lelaki. Saya namakan anak kita ini Haidarah. Semoga bila besar kelak menjadi pahlawan.”

Sambil tersenyum Abu Talib menoleh kearah Muhammad yang turut berada disitu lalu berkata, ”Walaupun anakku ini lelaki dia tetap saudara kamu. Kerana itu sayangi dia sebagaimana saya menyayangi kamu.”

“Baiklah pakcik, dan saya akan memanggilnya Ali,” ujar Muhammad pula.

Sejak hari itu Muhammad lebih rapat dengan Ali berbanding adik-beradiknya yang lain.

Ali bin Abi Talib, adalah kunci kepada pintu ilmu, seperti yang terdapat pada hadith nabi,.. ini adalah antara permulaan beliau, bagaimana beliau lahir.. disinilah kita perlu menyakini bahawa Allah lah tuhan yang memberikan bantuan kepada hambanya,.. Allah itu Maha Penyayang...

--- dipetik dari PTS publication ---

2 comments:

 1. tq...
  teruskan menulis....
  sya sntiasa menginkuti penulisan kamu...
  smoga ia nya dpt menjd pmbimbg kpd insan yg dahagakan ilmu agama spt saya....

  ReplyDelete
 2. terima kasih....
  ikuti pula bagaimana Rasulullah meminang Aishah.... http://awanaberadu.blogspot.com/2011/05/lembaran-pertama-disaat-meminang-siti.html

  ReplyDelete

ALLAH SURUH MENCARI REZEKI

Dalam sebuah hadis qudsi Allah berfirman dalam soal rezeki:
" Allah berfirman kepada para malaikat yang diserahi urusan rezeki anak Adam:
" Hamba manapun yang kamu dapati yang cita-citanya hanya satu ( iaitu semata-mata untuk akhirat), jaminlah rezekinya di langit dan di bumi. Dan hamba manapun yang kamu dapati mencari rezeki dengan jujur kerana berhati-hati mencari keadilan, berilah rezeki yang baik dan mudahkanlah baginya. Dan jika ia telah melampui batas kepada selain itu, maka biarkanlah dia sendiri mengusahakan apa yang dikehendakinya. Kemudian dia tidak akan mencapai lebih dari apa yang telah aku tetapkannya untuknya. ( Hadis riwayat Abu Na'im dari Abu Hurairah r.a)
Allah dalam hadis Qudsi diatas berfirman kepada para malaikat-Nya yang diserahi untuk memberi rezeki anak-anak adam sebagai pedoman kerja dan tugas pelaksanaan yang di emban oleh para malaikat itu itu :

Hamba- Ku yang manapun baik lelaki mahupun perempuan, yang kalian dapati mempunyai tujuan dan cita-cita hidup hanya satu sahaja iaitu menghambakan diri kepada-Ku sehingga amal perbuatannya, solatnya, ibadahnya, hidup dan matinya, semata-mata kerana Aku, maka jaminlah rezekinya orang itu secara pasti, rezeki yang ada di langit dan dibumi. Bukanlah jalan yang mudah untuk mendapatkannya.
Di tangan Allah-lah, tanggungan rezeki semua hamba-Nya ( manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan atau makhluk yang lainnya) yang hidup di langit dan di bumi. Allah-lah yang menanggung rezeki semua hambanya. Dan Dialah pula yang menentukan-Nya ( ada yang diberi banyak, sederhana dan yang sedikit), hal itu bergantung kepada kehendak Allah. Perhatikanlah firman Allah dibawah ini:
Surah Al-Ankabut ayat 60
"Dan berapa banyak binatang yang tidak menanggung rezeki-Nya, Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya ( kepada binatang ) dan kepadamu ( para manusia ), dan Ia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
Surah Al-Ankabut ayat 62
" Allah melapangkan rezeki kepada siapa yang Dia kehendaki dari hamba-hamba-Nya dan Dia yang membatasi baginya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu."
Surah Saba' ayat 24
" Katakanlah, " Siapakah yang memberi kamu rezeki dari langit dan bumi? Katakanlah: Allah, dan (apakah) sesungguhnya kami atau kamu di atas petunjuk atau dalam kesesatan yang nyata."
Surah Faathir ayat 3
" Hai manusia, ingatlah akan nikmat Allah kepada kamu. Adakah pencipta selain Allah yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Tidak ada tuhan selain Dia, maka betapa kamu bisa dipalingkan?"
Manusia mesti berusaha mencari rezeki
Sekalipun urusan rezeki itu di tangan Allah. Allah-lah yang mengaturkanya: namun kita sebagai hamba Allah diwajibkan untuk berusaha untuk mencarinya, dangan cara berdagang, bernelayan, bercucuk tanam, berkerja dan sebagainya. Kita tidak boleh berpangku tangan tanpa berusaha hanya mengharapkan kurniaan Allah ( turunnya rezeki ) dari langit.
Sesudah kita melakukan pelbagai usaha dan ikhtiar dalam mencari rezeki ( kurnia Allah ) yang di gelar di muka bumi, maka hendaklah kita hendaklah berdoa, berzikir (sebagai amalan batiniah ) kehadrat Allah swt, agar kita dikurniakan oleh-Nya rezeki yang melimpah ruah, rezeki yang halal dan rezeki yang dapat mengantarkan amal ibadat kita. Insya Allah.

DOA & AMALAN DIMURAHKAN REZEKI

Amalkan surah :

Al-Waqiah
Ali- Imran ~ A;26
Ali-Imran ~ A 73 -74
An-Nissa ~ A;85
Al-Baqarah ~ A ; 56-57
Al- Hajj ~ A;27
amalkan juga Asma'ul Husna

Ar Razzaaq الرزاق Maha Pemberi Rejeki
Al Fattaah الفتاح Maha Pembuka Rahmat
Al Ghaniyy الغنى Maha Berkecukupan
Al Mughnii المغنى Maha Memberi Kekayaan

Nak tambah sikit....

"Ya Allah...
kau limpahkan rezeki mu seluas2nya kepadaku

dengan penuh KEBERKATANMU,
Ya Allah......jika rezekiku dilangit Kau turunkan,
Ya Allah..... jika rezeki ku dibumi Kau keluarkanlah,
Ya Allah..... jika rezeki ku jauh Kau dekatkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki ku sukar Kau permudahkanlah,
Ya Allah......jika rezeki ku haram kau bersihkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki kecil kau besarkanlah"