بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته"

"بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang, yang menciptakan langit dan juga bumi, tuhan yang melimpahkan segala nikmat dan kurnia, serta yang memberikan rezki, memberikan keredhaan dan yang menjadikan segala rupa makhluk.

Pages

Sunday, May 15, 2011

kelahiran seorang khalifah (part 4)

part 1 part 2 part 3 part4 part 5


Akhirnya Fatimahbersetuju dengan permintaan Muhammad. Apabila sampai didepan berhala Hubal maka dia pun mengucapkan kata-kata yang diajar oleh Muhammad. Beberapa orang yang berada di situ memarahai Fatimah kerana mengeluarkan kata-kata yang tidak sopan pada Hubal.

“kamu pasti ditimpa bala kerana mengucapkan kata-kata itu di hadapan Hubal,” marah Abdul Uzza.

Fatimah tidak menghiraukannya lalu menyuruh pembantunya menyembelih unta itu sebagai korban untuk Hubal. Selepas berdoa, Fatimah segera pulang ke rumah. Dia mengadukan perkara itu kepada suaminya.

“Apa yang menyebabkan kamu sanggup mengucapkan kata-kata itu dihadapan Hubal,” Tanya Abu Talib.

“kerana saya sayang kepada Muhammad. Tambahan pula saya sudah berjanji mahu menunaikan apa sahaja permintaannya. Saya lebih takut Muhammad menuduh saya memungkiri janji daripada mengucapkan kata-kata itu dihadapan Hubal,” jawab Fatimah.

Kemudian katanya lagi,”Kia dikurniakan dengan lima orang cahaya mata iaitu Talib, Aqil, Jaafar, Ummu Hani, dan Jumamah. Saya berdoa semoga kita dikurniakan seorang  lagi putera yang kelakuannya baik seperti Muhammad. Saya yakin doa saya akan dimakbulkan.”

“bagaimana sekiranya Hubal marah dengan kata-katamu itu lalu ditimpakannya bala ke atas kamu?” Tanya Abu Talib pula.

“Muhammad menyakinkan saya yang Hubal tidak mampu berbuat apa-apa kepada saya. Saya yakin dengan apa yang diucapkan oleh Mhuammad,” jawab Fatimah.

“kakanda pun harap begitu.” Abu Talib tidak lagi menunjukkan rasa marah kepada isterinya.

Empat bulan sudah berlalu, tidak ada apa-apa perkara yang buruk berlku kepada Fatimah. Malah berlaku perkara yang menggembirakan hatinya. Tiba-tiba dia merasakan dirinya mengandung. Dengan perasaan yang gembira Fatimah emaklumkan perkara itu pada suaminya.

“Wahai suamiku, doa kita dimakbulkan tuhan. Sesungguhnya saya mengandung. Saya berharap mendapat anak lelaki yang baik paras rupanya dan elok kelakuannya seperti Muhammad,” kata Fatimah dengan gembira.

Abu Talib juga gembira apabila mendengar kata-kata isterinya. Sebagai tanda kesyukuran dia mengadakan majlis jamuan makan malam. Semu keluarga terdekat dijemput hadir. Muhammad turut berada dalam majlis itu. Abu Talib mengumumkan kepada para tetamunya yang Fatimah sedang mengandung.

“Wahai Abu Talib, kamu sudah mempunyai dua anak perempuan. Sekiranya bayi yang lahir nanti perempuan maka saya cadangkan kamu menanamnya hidup-hidup. Semoga Hubal, al-Latta, dan al-Uzza merahmati kamu,” kata Abdul Uzza atau Abu Lahab.

Abu Talib nampak kurang senang mendengar kata-kata yang diucapkan oleh adiknya itu. Dia diantara orang quraisy yang tidak mahu menanam anak perempuan hidup-hidup. Jadi apabila Ummu Hani dan Jumamah lahir terus dipeliharanya dengan kasih saying.

“Wahai bapa saudaraku, saya ada cadangan yang lebih baik daripada itu,” kata Muhammad pula.

“Apa cadangan kamu wahai Muhammad?” Tanya Abu Talib.

“sekiranya bayi yang dilahirkan itu nanti adalah perempuan maka saya hendak menjadikannya isteri saya,” jawab Muhammad.

Abu Talib kelihatan tersenyum mendengar kata-kata itu lalu berkata,”Wahai Muhammad, cadangan kamu itu lebih baik dari cadangan Abdul Uzza.

Saya bersetuju dengan cadangan kamu itu. Sekiranya anak yang dilahirkan nanti perempuan, saya tidak akan membunuhnya tetapi memeliharanya dengan baik supaya bila besar nanti boleh menjadi isteri kamu.”............

to be continued........


part 1 part 2 part 3 part 4 part 5

No comments:

Post a Comment

ALLAH SURUH MENCARI REZEKI

Dalam sebuah hadis qudsi Allah berfirman dalam soal rezeki:
" Allah berfirman kepada para malaikat yang diserahi urusan rezeki anak Adam:
" Hamba manapun yang kamu dapati yang cita-citanya hanya satu ( iaitu semata-mata untuk akhirat), jaminlah rezekinya di langit dan di bumi. Dan hamba manapun yang kamu dapati mencari rezeki dengan jujur kerana berhati-hati mencari keadilan, berilah rezeki yang baik dan mudahkanlah baginya. Dan jika ia telah melampui batas kepada selain itu, maka biarkanlah dia sendiri mengusahakan apa yang dikehendakinya. Kemudian dia tidak akan mencapai lebih dari apa yang telah aku tetapkannya untuknya. ( Hadis riwayat Abu Na'im dari Abu Hurairah r.a)
Allah dalam hadis Qudsi diatas berfirman kepada para malaikat-Nya yang diserahi untuk memberi rezeki anak-anak adam sebagai pedoman kerja dan tugas pelaksanaan yang di emban oleh para malaikat itu itu :

Hamba- Ku yang manapun baik lelaki mahupun perempuan, yang kalian dapati mempunyai tujuan dan cita-cita hidup hanya satu sahaja iaitu menghambakan diri kepada-Ku sehingga amal perbuatannya, solatnya, ibadahnya, hidup dan matinya, semata-mata kerana Aku, maka jaminlah rezekinya orang itu secara pasti, rezeki yang ada di langit dan dibumi. Bukanlah jalan yang mudah untuk mendapatkannya.
Di tangan Allah-lah, tanggungan rezeki semua hamba-Nya ( manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan atau makhluk yang lainnya) yang hidup di langit dan di bumi. Allah-lah yang menanggung rezeki semua hambanya. Dan Dialah pula yang menentukan-Nya ( ada yang diberi banyak, sederhana dan yang sedikit), hal itu bergantung kepada kehendak Allah. Perhatikanlah firman Allah dibawah ini:
Surah Al-Ankabut ayat 60
"Dan berapa banyak binatang yang tidak menanggung rezeki-Nya, Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya ( kepada binatang ) dan kepadamu ( para manusia ), dan Ia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
Surah Al-Ankabut ayat 62
" Allah melapangkan rezeki kepada siapa yang Dia kehendaki dari hamba-hamba-Nya dan Dia yang membatasi baginya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu."
Surah Saba' ayat 24
" Katakanlah, " Siapakah yang memberi kamu rezeki dari langit dan bumi? Katakanlah: Allah, dan (apakah) sesungguhnya kami atau kamu di atas petunjuk atau dalam kesesatan yang nyata."
Surah Faathir ayat 3
" Hai manusia, ingatlah akan nikmat Allah kepada kamu. Adakah pencipta selain Allah yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Tidak ada tuhan selain Dia, maka betapa kamu bisa dipalingkan?"
Manusia mesti berusaha mencari rezeki
Sekalipun urusan rezeki itu di tangan Allah. Allah-lah yang mengaturkanya: namun kita sebagai hamba Allah diwajibkan untuk berusaha untuk mencarinya, dangan cara berdagang, bernelayan, bercucuk tanam, berkerja dan sebagainya. Kita tidak boleh berpangku tangan tanpa berusaha hanya mengharapkan kurniaan Allah ( turunnya rezeki ) dari langit.
Sesudah kita melakukan pelbagai usaha dan ikhtiar dalam mencari rezeki ( kurnia Allah ) yang di gelar di muka bumi, maka hendaklah kita hendaklah berdoa, berzikir (sebagai amalan batiniah ) kehadrat Allah swt, agar kita dikurniakan oleh-Nya rezeki yang melimpah ruah, rezeki yang halal dan rezeki yang dapat mengantarkan amal ibadat kita. Insya Allah.

DOA & AMALAN DIMURAHKAN REZEKI

Amalkan surah :

Al-Waqiah
Ali- Imran ~ A;26
Ali-Imran ~ A 73 -74
An-Nissa ~ A;85
Al-Baqarah ~ A ; 56-57
Al- Hajj ~ A;27
amalkan juga Asma'ul Husna

Ar Razzaaq الرزاق Maha Pemberi Rejeki
Al Fattaah الفتاح Maha Pembuka Rahmat
Al Ghaniyy الغنى Maha Berkecukupan
Al Mughnii المغنى Maha Memberi Kekayaan

Nak tambah sikit....

"Ya Allah...
kau limpahkan rezeki mu seluas2nya kepadaku

dengan penuh KEBERKATANMU,
Ya Allah......jika rezekiku dilangit Kau turunkan,
Ya Allah..... jika rezeki ku dibumi Kau keluarkanlah,
Ya Allah..... jika rezeki ku jauh Kau dekatkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki ku sukar Kau permudahkanlah,
Ya Allah......jika rezeki ku haram kau bersihkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki kecil kau besarkanlah"