بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته"

"بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang, yang menciptakan langit dan juga bumi, tuhan yang melimpahkan segala nikmat dan kurnia, serta yang memberikan rezki, memberikan keredhaan dan yang menjadikan segala rupa makhluk.

Pages

Saturday, May 28, 2011

kahwin dan cinta....

Assalamualaikum,.. dan salam sejahtera...
hari ini aku terlihat akan cerita hindustan dalam tv,.. ak cube membelek lagi, tv2 dan TV3. ape tah tajuk hindustan hari ni, sabtu (28/5/2011), aku tengok sekejap je citer ni., bile ak lihat ak sering memikirkan,..  ape yang biasanye yang ditunjukkan dalam sesebuah cerita yang tersiar dalam sebuah kotak yang menjadi panduan keramaian orang,.. tapi sekarang ianya dah menjadi papan lapis yang menayangkan bermacam-macam, itu dan juga ini.


ape yang ingin dibincangkan adalah, keseluruhan cerita yang ditayangkan dalam sesebuah cerita, tak kiralah melayu, hindustan bollywood, hollywood, sinetron atau sebagainya. 99% menceritakan begitu indahnya bercinta, akan tetapi ianya hanya menceritakan bestnye cinta sebelom kahwin. tapi kebanyakan bile cerita yang dah berkahwin, suami isteri asyik bergaduh sahaja,.. kurangnya tunjuk akan keromantisan sebuah rumah tangga, yang telah ditunjukkan oleh tauladan kita nabi Muhammad s.a.w.

cerita hindustan tadi yang disiarkan oleh TV3 menceritakan berkenaan cinta... akan tetapi tv2 menceritakan keretakan rumah tangga,.. aku bingung.. dalam pemikiranku hanyalah sebuah cinta yang ditanamkan dalam sebuah rumahtangga iaitu selepas perkahwinan adalah lebih membahagiakan berbanding cinta muda mudi,.. yang menyesatkan.. boleh dikatakan cinta muda-mudi ini yang hanya inginkan sebuah cinta akan tetapi tidak mempunyai hasrat untuk membina rumah tangga adalah sebuah kesesatan. kerna dalam islam sendiri tiada istilah kebahagian cinta perlu dipupuk sebelum berkahwin lagi.

Disini ingin memberi sedikit nasihat dan juga teguran untuk pemuda pemudi yang inginkan sebuah percintaan.. yang penting cinta itu adalah untuk mencapai alam perkahwinan.. anda boleh membuat persepakatan antara keluarga si wanita tersebut. berbincanglah seeloknya, dan mestilah berpandukan syariat islam. dalam pelbagai permasalahan, dalam islam ada penyelesaian. tapi dalam mencari penyelesaian kita perlu juga mengetahui akan puncanya. 

bagi ibu bapa pula seringlah mengambil tahu akan keadaan anak mereka, andai anak anda inginkan seseorang janagnlah terus menghalang, kerana sifat inginkan seseorang ini adalah lumrah bagi setiap remaja, akan tetapi ibu bapa perlu mengambil tanggungjawab disini sebagai orang tua mereka untuk mengetahui akan latar belakang orang yang diinginkannya, dan juga bolehlah berbincang sesama keluarga tersebut bagaimana ingin menghalang antara anak mereka daripada terjerumus dalam kancah kemaksiatan. kadangkala ibu bapa menghalang terus anak mereka daripada menyukai seseorang ataupun bercinta. dalam islam tidaklah melarang akan percintaan ini, akan tetapi ianya perlu dikawal oleh individu yang bergelar ibu bapa atupun saudaranya sendiri. ini adalah untuk mengelakkan daripada mereka melakukan maksiat. setiap kali mereka ingin berjumpa  perlulah disertakan dengan mahramnya yang mencukupi syarat. Dilarang sama sekali membiarkan mereka berdua-duaan tanpa diikuti oleh mahram mereka.

Ingatlah...!! takkan berdua lelaki dan prempuan bukan muhrim melainkan bertiga, anda sendiri tahu siapa yang ke-3...

Perlulah beringat, walaupun cinta itu satu fitrah manusia yang telah dijadikan oleh pencipta kita, kita perlulah melepaskannya atau menggunakannya dengan cukup berhemah,. cinta ini sepatutnya dan yang utamanya kita perlulah melepaskannya kepada Allah pencipta kita, kita Cintai Allah kerna dia sentiasa mencintai kita, dengan memberikan rahmah dan nikmat setiap minit saat dan juga waktu, setiap sedutan nafas yang diberikan adalah nikmatNya. jadilah hambaNya yang sentiasa bersyukur..

pesanan ini adalah untuk diri dan juga pembaca yang dihormati...

No comments:

Post a Comment

ALLAH SURUH MENCARI REZEKI

Dalam sebuah hadis qudsi Allah berfirman dalam soal rezeki:
" Allah berfirman kepada para malaikat yang diserahi urusan rezeki anak Adam:
" Hamba manapun yang kamu dapati yang cita-citanya hanya satu ( iaitu semata-mata untuk akhirat), jaminlah rezekinya di langit dan di bumi. Dan hamba manapun yang kamu dapati mencari rezeki dengan jujur kerana berhati-hati mencari keadilan, berilah rezeki yang baik dan mudahkanlah baginya. Dan jika ia telah melampui batas kepada selain itu, maka biarkanlah dia sendiri mengusahakan apa yang dikehendakinya. Kemudian dia tidak akan mencapai lebih dari apa yang telah aku tetapkannya untuknya. ( Hadis riwayat Abu Na'im dari Abu Hurairah r.a)
Allah dalam hadis Qudsi diatas berfirman kepada para malaikat-Nya yang diserahi untuk memberi rezeki anak-anak adam sebagai pedoman kerja dan tugas pelaksanaan yang di emban oleh para malaikat itu itu :

Hamba- Ku yang manapun baik lelaki mahupun perempuan, yang kalian dapati mempunyai tujuan dan cita-cita hidup hanya satu sahaja iaitu menghambakan diri kepada-Ku sehingga amal perbuatannya, solatnya, ibadahnya, hidup dan matinya, semata-mata kerana Aku, maka jaminlah rezekinya orang itu secara pasti, rezeki yang ada di langit dan dibumi. Bukanlah jalan yang mudah untuk mendapatkannya.
Di tangan Allah-lah, tanggungan rezeki semua hamba-Nya ( manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan atau makhluk yang lainnya) yang hidup di langit dan di bumi. Allah-lah yang menanggung rezeki semua hambanya. Dan Dialah pula yang menentukan-Nya ( ada yang diberi banyak, sederhana dan yang sedikit), hal itu bergantung kepada kehendak Allah. Perhatikanlah firman Allah dibawah ini:
Surah Al-Ankabut ayat 60
"Dan berapa banyak binatang yang tidak menanggung rezeki-Nya, Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya ( kepada binatang ) dan kepadamu ( para manusia ), dan Ia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
Surah Al-Ankabut ayat 62
" Allah melapangkan rezeki kepada siapa yang Dia kehendaki dari hamba-hamba-Nya dan Dia yang membatasi baginya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu."
Surah Saba' ayat 24
" Katakanlah, " Siapakah yang memberi kamu rezeki dari langit dan bumi? Katakanlah: Allah, dan (apakah) sesungguhnya kami atau kamu di atas petunjuk atau dalam kesesatan yang nyata."
Surah Faathir ayat 3
" Hai manusia, ingatlah akan nikmat Allah kepada kamu. Adakah pencipta selain Allah yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Tidak ada tuhan selain Dia, maka betapa kamu bisa dipalingkan?"
Manusia mesti berusaha mencari rezeki
Sekalipun urusan rezeki itu di tangan Allah. Allah-lah yang mengaturkanya: namun kita sebagai hamba Allah diwajibkan untuk berusaha untuk mencarinya, dangan cara berdagang, bernelayan, bercucuk tanam, berkerja dan sebagainya. Kita tidak boleh berpangku tangan tanpa berusaha hanya mengharapkan kurniaan Allah ( turunnya rezeki ) dari langit.
Sesudah kita melakukan pelbagai usaha dan ikhtiar dalam mencari rezeki ( kurnia Allah ) yang di gelar di muka bumi, maka hendaklah kita hendaklah berdoa, berzikir (sebagai amalan batiniah ) kehadrat Allah swt, agar kita dikurniakan oleh-Nya rezeki yang melimpah ruah, rezeki yang halal dan rezeki yang dapat mengantarkan amal ibadat kita. Insya Allah.

DOA & AMALAN DIMURAHKAN REZEKI

Amalkan surah :

Al-Waqiah
Ali- Imran ~ A;26
Ali-Imran ~ A 73 -74
An-Nissa ~ A;85
Al-Baqarah ~ A ; 56-57
Al- Hajj ~ A;27
amalkan juga Asma'ul Husna

Ar Razzaaq الرزاق Maha Pemberi Rejeki
Al Fattaah الفتاح Maha Pembuka Rahmat
Al Ghaniyy الغنى Maha Berkecukupan
Al Mughnii المغنى Maha Memberi Kekayaan

Nak tambah sikit....

"Ya Allah...
kau limpahkan rezeki mu seluas2nya kepadaku

dengan penuh KEBERKATANMU,
Ya Allah......jika rezekiku dilangit Kau turunkan,
Ya Allah..... jika rezeki ku dibumi Kau keluarkanlah,
Ya Allah..... jika rezeki ku jauh Kau dekatkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki ku sukar Kau permudahkanlah,
Ya Allah......jika rezeki ku haram kau bersihkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki kecil kau besarkanlah"