بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته"

"بسم الله الرحمن الرحيم "السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang, yang menciptakan langit dan juga bumi, tuhan yang melimpahkan segala nikmat dan kurnia, serta yang memberikan rezki, memberikan keredhaan dan yang menjadikan segala rupa makhluk.

Pages

Tuesday, June 14, 2011

menanggalkan pakaian..Syaitan menggoda wanita untuk menanggalkan pakaiannya serta menelanjangkan adalah melalui diri wanita al-ammarah bissu'. Ia dilakukan dengan langkah-langkah tersembunyi, berperingkat tanpa disedariolh wanita yang ianya datang dari syaitan. sedangkan wanita menyangka datng dari perancangan, rekaan dan pilihannya sebdiri. Allah telah mengingatkan;

"Wahai anak-anak Adam! Janganlah kamudiperdayakan oleh syaitansebagaimana ia telah mengeluarkan kedua-dua ibi bapa kamu dari syurga, sambil ia menyebabkan terlucutnya pakaian mereka berduauntuk memperlihatkan kepada mereka aurat mereka (yang sebelumnya tertutup)."
(Al-a'raf; 27)

tapi masih ramai wanita tak seda akan perkara ini dan terus menuruti langkah-langkah yang diperintahkan Syaitan daripada kekejian dan kemungkaran, mengikuti penolong-penolong Syaitan daripada manusia iaitu, pemilik kedai-kedai pakaian dan pereka-pereka fesyen daripada Yahudi dan Nasrani menjadikan dirinya golongan yang kedua ahli neraka yang belum pernah dilihat oleh nabi Muhammad SAW. sabda Rasulullah saw yang bermaksud;

"ada dua golongan daripada ahli neraka yang belum pernah aku melihatnya, satu kaum yang memiliki cambuk-cambuk seperti ekor2 lembu digunakan untuk mencambuk manusia dan wanita2 kaasiyaat 'aariyaat, mumiilaat maailaat, kepala2 mereka besar bagai punuk unta, mereka tak akan masuk syurga dan tak akan mencium baunya dan sesungguhnya bau syurga dapat dicium dari jarak begini dan begini."
(Riwayat Muslim)

Semua itu kerana syaitan telah mendatangi wanita daripad pintu yang disenangi dirinya iaitu kegemaran berhias dan mencantikkan diri untuk memfitnah kaum lelaki dan memperdaya mereka dengan tubuhnya. ini telah diperingatkan Rasulullah s.a.w kepada kita dengan sabdanya bermaksud;

"aku tidak meninggalkan fitnah setelahku yang lebih memudharatkan kaum lelaki daripada wanita."
(diriwayatkan oleh bukhari)

dan seterusnya Rasulullah memerintahkan kita untuk menjauhinya, sabdanya yang bermaksud;

"jauhilah wanita itu, maka sesungguhnya fitnah yang mula-mula menimpa Bani Israil adalah melalui wanita."
(Riwayat Muslim)

sebahagian hukama berkata, wanita adalah keburukkan seluruhnya dan yang lebih buruk apa yang ada pada mereka adalah mereka tidak pernah berasa cukup denagn apa yang dinikmatinya, di samping dia kekurangan akal fikiran dan agama. Dia juga sentiasa menghasut lelaki kepada melakukan perkara2 agama dan menyibukkannya untuk mengejar kepada perkara2 keduniaan, dan itulah perkara kerosakan yang lebih dahsyat.
-Fathul Bari (9/138)

No comments:

Post a Comment

ALLAH SURUH MENCARI REZEKI

Dalam sebuah hadis qudsi Allah berfirman dalam soal rezeki:
" Allah berfirman kepada para malaikat yang diserahi urusan rezeki anak Adam:
" Hamba manapun yang kamu dapati yang cita-citanya hanya satu ( iaitu semata-mata untuk akhirat), jaminlah rezekinya di langit dan di bumi. Dan hamba manapun yang kamu dapati mencari rezeki dengan jujur kerana berhati-hati mencari keadilan, berilah rezeki yang baik dan mudahkanlah baginya. Dan jika ia telah melampui batas kepada selain itu, maka biarkanlah dia sendiri mengusahakan apa yang dikehendakinya. Kemudian dia tidak akan mencapai lebih dari apa yang telah aku tetapkannya untuknya. ( Hadis riwayat Abu Na'im dari Abu Hurairah r.a)
Allah dalam hadis Qudsi diatas berfirman kepada para malaikat-Nya yang diserahi untuk memberi rezeki anak-anak adam sebagai pedoman kerja dan tugas pelaksanaan yang di emban oleh para malaikat itu itu :

Hamba- Ku yang manapun baik lelaki mahupun perempuan, yang kalian dapati mempunyai tujuan dan cita-cita hidup hanya satu sahaja iaitu menghambakan diri kepada-Ku sehingga amal perbuatannya, solatnya, ibadahnya, hidup dan matinya, semata-mata kerana Aku, maka jaminlah rezekinya orang itu secara pasti, rezeki yang ada di langit dan dibumi. Bukanlah jalan yang mudah untuk mendapatkannya.
Di tangan Allah-lah, tanggungan rezeki semua hamba-Nya ( manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan atau makhluk yang lainnya) yang hidup di langit dan di bumi. Allah-lah yang menanggung rezeki semua hambanya. Dan Dialah pula yang menentukan-Nya ( ada yang diberi banyak, sederhana dan yang sedikit), hal itu bergantung kepada kehendak Allah. Perhatikanlah firman Allah dibawah ini:
Surah Al-Ankabut ayat 60
"Dan berapa banyak binatang yang tidak menanggung rezeki-Nya, Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya ( kepada binatang ) dan kepadamu ( para manusia ), dan Ia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
Surah Al-Ankabut ayat 62
" Allah melapangkan rezeki kepada siapa yang Dia kehendaki dari hamba-hamba-Nya dan Dia yang membatasi baginya. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala sesuatu."
Surah Saba' ayat 24
" Katakanlah, " Siapakah yang memberi kamu rezeki dari langit dan bumi? Katakanlah: Allah, dan (apakah) sesungguhnya kami atau kamu di atas petunjuk atau dalam kesesatan yang nyata."
Surah Faathir ayat 3
" Hai manusia, ingatlah akan nikmat Allah kepada kamu. Adakah pencipta selain Allah yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Tidak ada tuhan selain Dia, maka betapa kamu bisa dipalingkan?"
Manusia mesti berusaha mencari rezeki
Sekalipun urusan rezeki itu di tangan Allah. Allah-lah yang mengaturkanya: namun kita sebagai hamba Allah diwajibkan untuk berusaha untuk mencarinya, dangan cara berdagang, bernelayan, bercucuk tanam, berkerja dan sebagainya. Kita tidak boleh berpangku tangan tanpa berusaha hanya mengharapkan kurniaan Allah ( turunnya rezeki ) dari langit.
Sesudah kita melakukan pelbagai usaha dan ikhtiar dalam mencari rezeki ( kurnia Allah ) yang di gelar di muka bumi, maka hendaklah kita hendaklah berdoa, berzikir (sebagai amalan batiniah ) kehadrat Allah swt, agar kita dikurniakan oleh-Nya rezeki yang melimpah ruah, rezeki yang halal dan rezeki yang dapat mengantarkan amal ibadat kita. Insya Allah.

DOA & AMALAN DIMURAHKAN REZEKI

Amalkan surah :

Al-Waqiah
Ali- Imran ~ A;26
Ali-Imran ~ A 73 -74
An-Nissa ~ A;85
Al-Baqarah ~ A ; 56-57
Al- Hajj ~ A;27
amalkan juga Asma'ul Husna

Ar Razzaaq الرزاق Maha Pemberi Rejeki
Al Fattaah الفتاح Maha Pembuka Rahmat
Al Ghaniyy الغنى Maha Berkecukupan
Al Mughnii المغنى Maha Memberi Kekayaan

Nak tambah sikit....

"Ya Allah...
kau limpahkan rezeki mu seluas2nya kepadaku

dengan penuh KEBERKATANMU,
Ya Allah......jika rezekiku dilangit Kau turunkan,
Ya Allah..... jika rezeki ku dibumi Kau keluarkanlah,
Ya Allah..... jika rezeki ku jauh Kau dekatkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki ku sukar Kau permudahkanlah,
Ya Allah......jika rezeki ku haram kau bersihkanlah,
Ya Allah.... jika rezeki kecil kau besarkanlah"